Polski Producent Żywno …

Dwie firmy z gminy Czernichów  biorą udział w konkursie  ,,Polski Producent Żywności 2019”. O tytuł walczą :Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” B. Wolarek W. Wolarek sp. j. -z produktem ,, Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana” oraz Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j. – z produktem „Sopocka wędzona z listkiem”

W etapie wojewódzkim XXIII edycji konkursu wzięło udział 16 regionalnych producentów żywności. Do konkursu zgłosili: chleb świąteczny, kiełbasę tradycyjnie wyrabianą, mięsiwo z pieca, miętę w soku jabłkowym, ser twarogowy niedojrzewający tłusty, miód spadziowy, policzki wieprzowe w galaretce, rzodkiewki kiszone, kiełbasę myśliwską, sopocką wędzoną z listkiem, pierogi z pieczoną perliczką w miodzie, ser gazdowski gołka, miód lipowy, miód pszczeli nektarowo-spadziowy, pstrąg ojcowski tęczowy wędzony i bundz solony wędzony.

Wyboru produktów, które będą reprezentować Małopolskę na ogólnopolskim etapie konkursu dokonała Kapituła Wojewódzka pod przewodnictwem wicemarszałka Łukasza Smółki. Decyzją Kapituły Wojewódzkiej nominację do tytułu Polski Producent Żywności otrzymała… cała szesnastka, która następnie zostanie zgłoszona do Kapituły Ogólnopolskiej.Produkty zachwyciły jakością i smakiem. 

Oto cała szesnasta nominowanych firm :

1. P.P.U.H. Patrycja &Paweł Sp. cywilna Z. K. R. Rydzyk – Chleb świąteczny
2. Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” B. Wolarek W. Wolarek sp. j. – Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
3. Z. P. H. U. „ELIMEX” Jacek Pabis – Mięsiwo z pieca
4. Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski – Mięta w soku jabłkowym
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej – Ser twarogowy niedojrzewający tłusty
6. „Niepołomicki Bartnik Pasieka Pszczela” Tadeusz Porębski – Miód spadziowy
7. Barczyk Zakład Mięsny Spółka Jawna – Policzki wieprzowe w galaretce
8. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel – Pstrąg ojcowski tęczowy wędzony
9. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska – Rzodkiewki kiszone
10. Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor – Kiełbasa myśliwska
11. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j. – Sopocka wędzona z listkiem
12. Maciej Kapała Pracownia Pierogowa Sekret Smaku – Pierogi z pieczoną perliczką w miodzie
13. Gospodarstwo Rolne Bolesław Bobak – Ser gazdowski gołka
14. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” – Miód lipowy
15. Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz – Miód pszczeli nektarowo-spadziowy
16. F.P.H.U. Rzepka Janina – Bundz solony wędzony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *